Hotel Arena

In het voormalige St Elisabeth weeshuis van architect A. Bleijs, aan de Mauritskade te Amsterdam bevindt zich Hotel Arena. Naast een hotel omvat het complex horeca, vergaderzalen en een poppodium. Aan de achterzijde grenst Hotel Arena aan het Oosterpark. Van oudsher keert het complex, net als naast gelegen gebouwen, zich met de rug naar het park. Het stadsdeel Oost gaat het park herstructureren en wil de gebouwen aan de Mauritskade betrekken bij dit project. De gebouwen aan de Mauritskade komen daardoor in het park te staan. Deze “verdubbeling van het Oosterpark” is aanleiding voor Hotel Arena om zich te richten op het park.

 

De uitbreiding richting het park is een vrij indeelbare, transparante ruimte om de oude kapel. De vorm van deze uitbreiding refereert aan de structuren die ooit bedacht zijn door Bleijs, maar die nooit zijn gerealiseerd. In de open, nieuwe ruimte zal horeca komen aan het park, vergaderen aan de privé tuin en ontmoeten aan het voorplein. Het dak van de uitbreiding wordt een opgetild park. In het dak zijn 3 grote sparingen opgenomen voor een binnenhof, een patio en voor 2 monumentale bomen.

 

Ook gerelateerd aan het oorspronkelijke ontwerp van het totale complex, is een hotelvleugel ontworpen. De hoofdvorm van de vleugel refereert aan het plan van Bleijs, de uitstraling en vormgeving is, net als die van de uitbreiding rondom de kapel, eigentijds.

Roteer uw device en swipe voor fullscreen afbeeldingen